Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Επειδή εξειδικευόμαστε


Σπουδάζεις κάτι και γίνεται ο τρόπος σκέψης σου τέτοιος. Είμαι νομικός τελεία. 

Πάντα κλωτσούσα στην ιδέα και κυρίως βλέποντας τα φυτά του Ιδρύματος και τους ψωνισμένους κουστουμάτους συναδέλφους. Με τα χρόνια το αποδέχτηκα, αφού το μυαλό μου άρχισε να σκέφτεται νομικά και μόνο.

Μου έλεγε ο αδεφός μου ένα ανέκδοτο, με κάποιον που ήθελε να πουλήσει (513 ΑΚ σκέφτηκα) έναν γάιδαρο κι έδωσε προκαταβολή (σκεφτόμουν αρραβώνα εγώ - καπάρο κοινώς) και μετά ο γάιδαρος ψόφησε (αδυναμία παροχής) κλπ, κλπ, κλπ...
Έβλεπα Παπακαλιάτη κι εκτός απ' το ότι χάζεψα από την τεχνική του, σηκώθηκα άρον - άρον κι άρχισα να ψάχνω στον ΑΚ, αν ο υιοθετημένος μπορεί να συνάψει γάμο με την ετεροθαλή αδερφή του.
Οι φίλοι με λένε "αρρωστάκι" και δεδομένου του κρυολογήματος - μπουκώματος της τελευταίας βδομάδας, μάλλον είμαι.

Τώρα έκλεισα το τηλ. προβληματισμένη. Επί 1,5 ώρα τσακωνόμουν, γιατί κάποιος αμφισβητούσε τις νομικές μου γνώσεις και την ερμηνεία των νόμων που του παρέθετα. Είχα συγχιστεί τόσο πολύ, που άρχισα να κατεβάζω βιβλία και να του διαβάζω. Σκεφτόμουν ότι αν ήταν εδώ ο Δάσκαλός μου, θα με καμάρωνε πολύ, αφού όπως υποστηρίζει, τα νομικά δεν είναι επιστήμη. Είναι α) να ξέρεις τί ψάχνεις, β) πού θα το βρεις και γ) γρήγορα. Κι αυτό έκανα :)
Όμως οι νομικές μου γνώσεις έπεσαν σε τοίχο. Κι εκεί άκουσα την ατάκα: "Δεν το πιστεύω ότι κατεβάζεις αμάσητο ό,τι σου σερβίρουν τα βιβλία. Αν όλοι ήταν σαν εσένα, θα κατοικούσαμε ακόμα στις σπηλιές".
(Καλύτερα θα 'ταν νομίζω. Ποιοι 14οι μισθοί, ποιες συντάξεις, ποιο ΔΝΤ;)

Με προβλημάτισε όμως. Τελικά, η εξειδικευμένη γνώση μας βάζει παρωπίδες;

9 σχόλια:

  1. αν και δεν ξερω απο νομικα θα μιλησω και θα προσπαθησω να ειμαι επι του θεματος χΔ

    πιστευω οτι αυτη την ατακα θα την ακουσεις μονο απο ελληνα νομικο και οχι μονο απο νομικο. στην γερμανια θα σου ελεγαν ισως και μπραβο :P που ξερεις τοσο καλα την δουλεια σου, ομως μπορει να ειναι και η φαντασια μου διοτι δεν εχω ζησει εκει (αλλα αυτο πιστευω)

    δεν μπορεις να ξερεις εαν αυτο που ειπε ειναι σωστο γιατι εχει μια δοση αληθειας, ομως ειναι και λαθος ταυτοχρονα.

    ΥΓ: τωρα που ειπες εξειδικευση αρχισα να σκεφτομαι και τρομαξα γιατι καταλαβα οτι η δικια μου ειναι στην βλακεια και στα παιχνιδια του Η/Υ :S ΧΔ not funny XD :P
    ομορφες καλημερες γεματες καθαρο μυαλο
    Liani

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα :)
    Αν σκεφτείς ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας δουλεύουμε, τότε σίγουρα το επάγγελμα εκφράζει και αυτό ένα κομμάτι μας.
    Εγώ γενικά είμαι υπέρ της εξειδικευμένης γνώσης και γενικότερα της γνώσης. Επίσης νομίζω ότι αν ένα μυαλό έχει παρωπίδες, τείνει να το κάνει σε όλες τις παγιωμένες του απόψεις.
    Όμως εδώ υπάρχει μια διαφορά, αυτά που γράφονται στα βιβλία και αυτά που γίνονται στην πραγματικότητα που σαφώς συνδέονται αλλά δεν είναι και απαραίτητο!
    Σε μπέρδεψα?
    π.χ. Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος τυπικά τηρείται αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν χιλιάδες παραθυράκια για τον αποφύγεις.
    Νομίζω ότι κανείς χρειάζεται να ελίσσεται ανάμεσα στην γνώση και την διαχείριση της πραγματικότητας.

    Υ.Γ.Μη μασάς ανανά μου, ψάξε τα βιβλία σου και χρησιμοποίησε την γνώση που ρουφάς για το καλύτερο. φιλί : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Liani νομικός δεν θα αμφισβητούσε τα νομικά βιβλία με τα οποία γαλουχήθηκε (νομίζω). Άλλου κλάδου είναι ο κύριος.
    Κι η βλακεία και τα παιχνίδια μια χαρά είναι ;)

    roundel σ' αυτό το θέμα τσακωνόμασταν. Έλεγε ότι αφού στην πράξη τα πράγματα γίνονται διαφορετικά απ' ό,τι προβλέπει ο νόμος, ο δικαστής θα αθώωνε αυτόν που δεν υπακούει.
    Του εξήγησα ότι αν πάρει να διαβάσει μια απόφαση, ο δικαστής περιγραφει τα πραγματικά περιστατικά και τα υπάγει στο νόμο. Μια απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Δεν μπορεί να την στηρίξει στην "κοινή λογική". Οπότε είναι θέμα ερμηνείας του νόμου, αν ο δικαστής θα αθωώσει ή θα καταδικάσει κάποιον.
    Η "κοινή λογική" δεν παίζει. Κι αυτό που υποστήριζε, δεν αποτελεί παραθυράκι κανενός νόμου (αν και ΜΟΝΟ στην εποχή της κρίσης που περνάμε, θα μπορούσε να ερμηνευτεί κατά τον τρόπο που έλεγε ο φίλος μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομιζω οποιαδηποτε γνωση χωρις τον συνδυασμο της με κριτικη σκεψη μας βαζει παρωπιδες και κατ'επεκταση περπαταμε σε μονοδρομο.
    οσο για αυτη την ατακα, υποθετω τετοιες θα ακουσουμε ολοι πολλες.αλλα δεν ειναι τοσο το θεμα εκει οσο στον αν τελικα εμεις πραττουμε συμφωνα με αυτα που πιστευουμε.Μα δεν γινεται ολους να τους ικανοποιεις ετσι κι αλλιως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άλις σωστά μιλάς, αλλά έχοντας ειδικευτεί σε κάτι, θέλοντας και μη, σκεφτόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο. Σίγουρα δουλεύει κι η κριτική σκέψη, αλλά πιστεύω ότι η οπτική γωνία είναι αυτή του επιστήμονα τελικά.
    Το αν πράττουμε σύμφωνα με αυτά που πιστεύουμε είναι σχετικό. Η πραγμάτωση των ιδεών μας δεν είναι πάντα εφικτή.

    Σ' όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε λοιπόν! :)
    Η ξεροκεφαλιά μου είναι ένα από τα γοητευτικά στοιχεία της ανεπανάληπτης προσωπικότητάς μου. (Το θέμα είναι τί γίνεται όταν πέφτω σε ξεροκέφαλο :Ρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εξειδίκευση είναι ένα εργαλείο-παγίδα.
    Στις μέρες μας η εξειδίκευση θεωρείται προσόν, γιατί δίνει στον ενδιαφερόμενο τα εφόδια να γίνει πολύ καλός στον τομέα του προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, η εξειδίκευση μπορεί να σε φτάσει σε μια μηχανική κατάσταση που θα αναγνωρίζεις και θα μπορείς να επεξεργάζεσαι τη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας χάνοντας το ευρύτερο πλαίσιο. Ο άνθρωπος γίνεται μουντός, μονοδιάστατος και αποκόπτεται από το κοινωνικό σύνολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερσί, μου κάνατε την καρδιά περιβόλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχα γενικά το περιέγραψα, μην απογοητεύεσαι!
    Άλλωστε στις μέρες μας οι μόνοι ανειδίκευτοι είναι οι πολιτικοί. Έχουν ιδέα για τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή