Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Επειδή είμαι καχύποπτη ΙΙ

Με έχει προβληματίσει -θετικά μάλλον- ο τρόπος που έχω αρχίσει να σκέφτομαι πάλι. Αναγνωρίζω τον παλιό annana να ξυπνάει μέσα μου. Τον ρεαλιστή εαυτό μου. Το να με τοποθετούν σε ένα θρόνο και να μου υποκλίνονται από το πρωί ως το βράδυ, με φέρνει σε δύσκολη θέση. Υπάρχει και σιωπηλός θαυμασμός. Οποιοσδήποτε άλλος έπαινος, με βάζει σε σκέψεις. Πάντα πίστευα και υποστήριζα με θέρμη ότι δεν υπάρχει αγάπη (δεν αναφέρομαι μόνο στην ερωτική). Πίστευα ότι όλοι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα βολευτούν οι ίδιοι και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου απ' αυτό. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για προσωπικό και μόνο όφελος. Θυμήθηκα μόλις, ένα επεισόδιο από τα "Φιλαράκια", που η Φοίβη και ο Τζόι προσπαθούσαν να βρουν ανιδιοτελή πράξη και δεν τα κατάφερναν. Αλλά έτσι είναι οι όροι του κοινωνικού παιχνιδιού. Έχω λογοφέρει πολλές φορές με τους αιθεροβάμωνες της παρέας σχετικά με το θέμα, από τα φοιτητικά ακόμα χρόνια και ίσως να χαλούσα μόνη μου την εικόνα μου, αφού συνήθιζα να λέω ότι δεν πιστεύω καν στη φιλία. Μας αρέσει να εκμεταλλευόμαστε τους άλλους για τη δική μας ικανοποίηση. Π.χ. Βαριέμαι να μείνω σπίτι, φροντίζω να 'χω φίλους, για να βγω. Κάνω σχέσεις, για να αισθάνομαι πιο δυνατή, ότι έχω υποστηριχτές στα όνειρά μου. Δουλεύω σα σκυλί και φροντίζω να διατηρώ καλό κλίμα στη δουλειά γιατί ελπίζω σε μελλοντική βοήθεια. Είμαστε περισσότερο εγωιστές απ' όσο νομίζουμε. Κι αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ρομαντικό και αρνούνται να παραδεχτούν τα παραπάνω, είναι ακόμα μεγαλύτεροι εγωιστές, από τους ρεαλιστές.  




5 σχόλια:

  1. Αυτόν τον κόσμο που περιγράφεις τον έχω γνωρίσει.
    Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει φιλία …..κατανόηση, συμπάθεια, αλτρουισμός, ….
    Αν πιστεύεις ότι όλα είναι πάρε - δώσε με έμφαση στο πάρε.
    Αν πιστεύεις ότι η `εξαγορά` είναι ο μόνος τρόπος.
    Αν πιστεύεις ότι είσαι μόνη συναισθηματικά
    Οργανώνεις ένα μοντέλο ζωής, με βάση όλα αυτά, και μέσα σε αυτό θα ζήσεις.

    Σαν να τιμωρείς τον εαυτό σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις κατάλαβα ότι είσαι κι εσύ από τους ρομαντικούς! Όσες φορές άφησα τον εαυτό μου να υπάρξει ρομαντικά, παρά τα "καμπανάκια" που χτυπούσαν στο μυαλό, το πλήρωσα πολύ ακριβά και με πήρε χρόόόόόνο να το ξεπεράσω. Όντας ρεαλίστρια, δεν δένομαι, μπορώ να είμαι όσο γίνεται πιο αντικειμενική και οι στραβές δεν μου στοιχίζουν τόσο. Συνεπώς, δεν τιμωρώ τον εαυτό μου, απλά τον φροντίζω.
    Πάντως απ΄αυτά τα "αν" που γράφεις, δεν υποστηρίζω αυτό με την εξαγορά. Δεν πιστεύω ότι τα πάντα εξαγοράζονται. Τώρα για το αν αισθάνομαι μόνη συναισθηματικά, θα 'λεγα ότι στην ουσία όλοι είμαστε μόνοι συναισθηματικά. Το να έχω δίπλα μου ανθρώπους, να με βεβαιώνουν για το αντίθετο, δεν με πείθει.
    ΘΕΛΩ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ!!!
    Κι απ' ό,τι βλέπω, οι πράξεις παραπέμπουν μόνο στο προσωπικό βόλεμα (όπως λέω και παραπάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια κυρία που μεγάλωσε στους Εσκιμώους το να κοιμηθεί με τον επισκέπτη είναι το ποιο φυσικό γεγονός, αν αρνηθεί ο επισκέπτης είναι προσβλητικό για αυτήν και λόγος στενοχώριας.
    Το `περιβάλλον` που μεγάλωσε είχε ένα μοντέλο ζωής, και αυτή ζει μέσα σε αυτό και το αντικειμενικό έχει νόημα μόνο μέσα στο μοντέλο αυτό.

    Αν αναρωτηθείς γιατί άλλος σου φαίνεται συμπαθής, άλλος ξινός, άλλος καλοπροαίρετος, άλλος φαιδρώς, άλλος σοβαρός, άλλος έκφυλος,…… θα δεις ότι πίσω από αυτά υπάρχουν τα πιστεύω του κάθε ένα από αυτούς.

    Και ο ρομαντισμός είναι μια (ατυχής πιστεύω) επιλογή.

    Αν καταλήξει κάποιος να είναι ανταγωνιστικός, θα ζήσει μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, γιατί θα το κουβαλάει μαζί του.

    Ζούμε μέσα στον κόσμο που φτιάχνουμε γιατί τον κουβαλάμε μαζί μας.

    Αν εσύ αρνείσαι την αγάπη, η αγάπη δεν σταματάει να είναι για άλλους πυγή χαράς ,
    για σένα είναι λέξη χωρίς περιεχόμενο και τότε ούτε την αναζητάς ούτε την αναγνωρίζεις όταν την συναντάς και το χειρότερο δεν την βιώνεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς όπως τα λες...Μπορεί [όπως και στην περίπτωση της Εσκιμωίνας (;) ] να φταίει το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα ή ίσως τα βιώματά μου ή ο συνδυασμός των 2. Όπως και να 'χει, επειδή πραγματικά δεν βιώνω τις διαπροσωπικές μου σχέσεις, εκπλήσσομαι ιδιαίτερα (όπως προείπα) όταν ακούω ένα θετικό σχόλιο από 'κει που δεν το περιμένω. Γιατί πιστεύω ότι κι αυτοί με "χρησιμοποιούν", οπότε το σχόλιο έγινε γιατί υπάρχει απώτερος στόχος. Όλα αλληλένδετα και όλα επειδή...έτσι είμαι!
    Απ' την άλλη πλευρά, γιατί είναι κακό να είσαι ρεαλιστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρεαλισμός είναι να ζεις με τους κανόνες του μοντέλου ζωής που επέλεξες ή που σου επιβλήθηκε ή που έτυχε να βρεθείς.
    Ρεαλισμός είναι να επιλέγεις και να δημιουργείς μοντέλο ζωής, όταν μπορείς και θέλεις, που είναι
    σύμφωνο με τις προσδοκίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή