Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Επειδή έχουμε τον τρόπο



ΣΑΓΗΝΗ = ΣΑ ΓΥΝΗ


25 σχόλια:

  1. Καλημέρα ! Ανανά
    Α !Χα χα
    Ωραία ! αλά μη πέσεις μέσα ……

    Υ.Γ. Έρχομαι για λίγο και μετά φεύγω αυτόν τον καιρό ….
    Εκ των ενόντων, λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πονάτε εσείς με τόσο όμορφη κορούλα; Ξέρετε πόσους θα σαγηνέψει όταν μεγαλώσει; :ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρετε ποια η αρχική σημασίας της λέξης σαγήνη; Δίχτυ ψαρέματος, μεγάλο μάλιστα! Άρα, σαγηνεύω σημαίνει πιάνω κάποιον στα δίχτυα μου. Ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η έκφραση, με ενοχλούσε η αρνητική χροιά της.

    Και δεν μ' αρέσει να την αποδίδουν (κυρίως) στο γυναικείο φύλο. Έχουμε τον τρόπο μας, βέβαια, αλλά μήπως το ίδιο δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, άνδρες ή γυναίκες;

    (Δεν έχεις παράπονο, σήμερα σε σχολίασα αναδρομικά!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παράπονο κανένα! :)

    Αυτό με το δίχτυ ψαρέματος δεν το ήξερα, αλλά μου αρέσει η έννοια. Δεν δίνω αρνητική χροιά στη σαγήνη. Τη θεωρώ το πιο δυνατό όπλο της γυναίκας.
    Από μια κουβέντα που είχα χθες, έκανα αυτό το συνειρμό, την εξίσωση. Λέγαμε λοιπόν ότι οι γυναίκες "πέφτουν" όταν οι άντρες τις κολακεύουν και οι άντρες "πέφτουν" όταν οι γυναίκες τους σαγηνεύουν.
    Αλλιώς χειρίζεται το φλερτ ο άντρας και αλλιώς η γυναίκα. Και η σαγήνη είναι κάτι που μόνο η γυναίκα μπορεί να πετύχει. Διαφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα και ο άντρας για να "πέσει" (άλλη απαράδεκτη λέξη...), κολακεία θέλει και θαυμασμό. Να τον θαυμάσεις για το πόσο έξυπνος, πόσο δυνατός, πόσο επιτυχημένος είναι. Με τρόπο, βέβαια, και όχι επιδεικτικά ή ξεκάρφωτα. Και να τον γοητέψεις, ναι, με την προσωπικότητά σου και τη γυνακεία σου υπόσταση. Οι γυναίκες γοητεύουν, οι γυναικούλες σαγηνεύουν.

    (...τι είπα πάλι, η γυναίκα, πςςςςς!!!) :p

    Πάω, τώρα, να φτιάξω ένα ωραιότατο τοστάκι για μεσημεριανό και να στείλω ένα κείμενο στο ανεμολόγιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ για τον θαυμασμό αλλά διαφωνώ που προσδίδεις αρνητική έννοια στη σαγήνη και που ονομάζεις γυναικούλες όσες το κάνουν.
    Διαφορετικές οπτικές γωνίες...

    Στο καλό, καλή όρεξη και ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν, δες, είναι θέμα καθαρά σημειολογικό. Η γοητεία έχει θετική έννοια, γοητεύεις κάποιον με ό,τι διαθέτεις (ομορφιά, εξυπνάδα, χαρακτήρα, προσωπικότητα, ακόμα και με ένα σου ψεγάδι), δηλαδή με πράγματα υπαρκτά, που φροντίζεις να προβάλεις -βεβαίως- καθεμιά μας όποιο θεωρεί το "δυνατό της σημείο".

    Η σαγήνη έχει έννοια αρνητική, είναι "απάτη", χρησιμοποιείς υπολογισμό και πονηριά, προσποιείσαι πράγματα που δεν διαθέτεις ουσιαστικά, προκειμένου να επιτύχεις το προηγούμενο, να γοητεύσεις δηλαδή. Είναι, πώς να το πω, είναι σαν να κερδίζεις σε διαγωνισμό στήθους, έχοντας κάνει πλαστική! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. διαφωνώ. Η Σαγήνη περιλαμβάνει αποπλάνηση και λαγνεία. Βλέμματα, αγγίγματα, κουβέντες. Δεν είναι απάτη. Απλά εδώ δεν προβάλεις την εξυπνάδα, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα, όπως λες παραπάνω, αλλά την ομορφιά και τη τσαχπινιά σου.
    Δεν βλέπω κάτι κακό σ' αυτό. Γυναίκες είμαστε εξάλλου. Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε σέξι - για να το πω έτσι. Γιατί να μην είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σαγήνη δεν είναι προνομιακός χώρος των γυναικών.
    Τα συνώνυμα τους είναι η γοητεία και η αποπλάνηση.
    Πρωταθλητές της εποχής είναι οι διαφημιστές με θύματα κυρίως γυναίκες, μεγάλος τους ανταγωνιστής οι πολιτικοί με θύματα όλους μας.

    Ως εργαλείο συμπεριφοράς είναι αποτελεσματικό αλλά έχει το ελάττωμα να λειτουργεί αμφίδρομα. Όταν εξαπατάς εξαπατάσαι γιατί ίσε η μια άκρη στο δίπολο που δημιουργείται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μα γιατί ταυτίζετε τη σαγήνη με την εξαπάτηση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει και αυτό το νόημα,
    επειδή η λέξη γοητεία έχει την καλή πλευρά η πλάνη έχει την κακή.

    Το μακιγιάζ τα έχει σαν ποθητό αποτέλεσμα και τα διό
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιμένω ότι η σαγήνη σαν ορισμός, δεν έχει αρνητική χροιά. Απλά αναφέρεται περισσότερο στη σεξουσαλική έλξη που μπορεί να προκαλέσει η γυναίκα. Αν αυτό το θεωρείτε αρνητικό, σηκώνω τα χέρια ψηλά.
    Και βέβαια επιμένω ότι αυτό μόνο οι γυναίκες το κάνουν σωστά. Είναι στη φύση μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί έτσι είναι η ερμηνεία της λέξης, αννανά μου. Η σαγήνη είναι λέξη με χροιά και έννοια αρνητική.

    Και βέβαια μπορούμε να είμαστε σέξυ, αρκεί να μην το προσπαθούμε ιδιαίτερα, αλλά να μας βγαίνει φυσικά. Η γοητεία που λέγαμε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε όσα λεξικά κοίταξα, δεν είδα να λένε τίποτα για αρνητική έννοια. Θα ελέγξω Μπαμπινιώτη και θα σα πω αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή ο γιατρός θα πει να τις λέτε πάντα ναι ώσπου να γιάνει….

    Ψηφίζω annanoapopsi
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. :))

    Μ' έχεις καταλάβει για τα καλά εσύ! ;)

    Και βασικά και πάντα ναι να μου λέτε (και μετά την ίαση) δεν θα 'χω πρόβλημα. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κι επειδή ο annanas έχει πάντα δίκιο, σας πληροφορώ ότι ούτε ο Μπαμπινιώτης δίνει αρνητική χροιά στη λέξη. :))
    Τι κερδίζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mπαμπινιώτης, μεγάλο λεξικό, σελ. 1561. Στο λήμμα "σαγήνη" μας δίνει την ερμηνεία της λέξης που είναι δίχτυ (παγίδα δηλαδή), καθώς και το ρήμα παρασύρω. Σαφέστατα αρνητική χροιά κατά τη γνώμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σύμφωνα με το "Μέγα Λεξικόν ΄Ολης Της Ελληνικής Γλώσσης" του Δημητράκου, το ρήμα "γοητεύω" σημαίνει "ασκώ επί τινός, ιδίως ζώου, μαγικήν επίδρασιν, επηρεάζω δια γοητείας, δια μαγείας, μαγεύω. (δημ. γητεύω)".
    Συνεπώς, δεν βλέπω καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στη "σαγήνη" και την "γοητεία". Το υπονοούμενο της "εξαπάτησης" υπάρχει και στις δύο λέξεις.
    Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ορίζετε την εξαπάτηση αυτή ως κάτι "κακό". Η φύση θελει να αναπαραγόμαστε, αγαπητοί μου. Όσο κι αν θέλουμε να λέμε πως είμαστε "ανώτερα όντα", η διαιώνιση του είδους εξαρτάται από την σεξουαλική ένωση. Αν το θεωρήσουμε αυτό κακό ή ντροπή, τότε τι να πω; Έχουμε πραγματικά αλλοιώσει τη φύση και γύρω μας και μέσα μας. Πρόκειται για δώρο της Μητέρας Φύσης. Αν πάψει να υπάρχει, τότε θα πάψει να υπάρχει και ο άνθρωπος. Από κει και ύστερα, ο τρόπος με τον οποίο σαγηνεύει/γοητεύει μια γυναίκα είναι αυτό που την καθιστά Γυναίκα ή "γυναικούλα".
    Σάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φέρτε μου κάποιον βρε παιδιά σαν το Σωκράτη ! να γοητευτώ, να σαγηνευτώ , να εμπνευστώ , ν αλλάξω ! ….φέρτε μου …και προσφέρω τα πρωτοτόκια !

    Υποσ : Την τέχνη της σαγήνης ο Σωκράτης την έμαθε από γυναίκα τη Διοτίμα !…την οποία μνημονεύει συχνά ως τη δασκάλα του ….

    Υ.Γ. Ανανά πως πάει η μέση σου σήμερα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δυστυχώς, κορίτσια, δεν υπάρχουν φιλόσοφοι πλέον. Θα πρέπει να βολευτούμε με υποδεέστερα δείγματα του είδους!!! :P

    Annanako, περαστικούλια μωρέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή